Vermoorde Franse priester begraven

Vermoorde Franse priester begraven
Vermoorde Franse priester begraven

In de kathedraal van Rouen zijn circa tweeduizend rouwenden bijeengekomen voor de begrafenis van de katholieke priester Jacques Hamel. Vorige week werd hij vermoord door twee mannen in een aanslag die werd opgeëist door de terreurorganisatie IS. De Franse minister van Binnenlandse Zaken Bernard Cazeneuve woonde de plechtigheid bij. De politie is massaal aanwezig om de veiligheid te garanderen. Aartsbisschop Dominique Lebrun ging de plechtigheid voor, die hevige emoties opriep bij de aanwezigen. De doodskist werd naar binnen gedragen, begeleid door priesters in wit gewaad met een stola in het paars, de kleur van de rouw. De kerk was helemaal volgelopen en ook buiten trotseerden mensen de regen om de dienst op een groot scherm te volgen. oden en moslims waren aanwezig om hun solidariteit te betuigen met de christelijke gemeenschap.
Hamel, die 85 werd, zette zich tijdens zijn leven in voor de interreligieuze dialoog. Hij wordt niet in Rouen zelf bijgezet, maar op een plek die de familie geheim wil houden.

Rouen, de hoofdstad van Normandië, ligt op ongeveer tien kilometer van Saint-Etienne-du-Rouvray, waar de dodelijke aanslag plaatsvond. Abdel-Malik Nabil Petitjean en Adel Kermiche, allebei 19, gijzelden op 26 juli enkele kerkgangers tijdens de ochtendmis en doodden Hamel met een mes. Een non die kon ontsnappen uit de kerk waarschuwde de politie, die de daders ombracht. De kerk blijft voorlopig dicht.
Politieke en religieuze leiders riepen na de barbaarse daad op tot tolerantie. President François Hollande, die met paus Franciscus sprak na de aanslag, hield een pleidooi voor eenheid tegen het extremisme. Frankrijk wordt sinds anderhalf jaar opgeschrikt door terroristische aanslagen.

Bron: Belga