Studiecommissie naar vrouwelijke diakens in de Kerk

Studiecommissie naar vrouwelijke diakens in de Kerk
Studiecommissie naar vrouwelijke diakens in de Kerk

Paus Franciscus heeft vandaag de langverwachte commissie benoemd die moet bestuderen of vrouwen diaken kunnen worden en die een historische ouverture kan vormen naar een andere plaats voor vrouwen in de Rooms-Katholieke Kerk. Binnen de kerk van Rome mogen gewijde diakens preken, het evangelie lezen en de communie uitdelen tijdens de mis. Zij kunnen ook een rol spelen bij dopen, huwelijken en begrafenissen. Maar voorgaan in de eucharistieviering en de biecht afnemen is enkel voor een priester weggelegd.

De Argentijnse paus heeft nu een dertienkoppige commissie aan het werk gezet die het diaconaat voor vrouwen moet bestuderen “vooral in het licht van de vroege tijden in de kerk” en waarin vrouwen die rol speelden.

Voorzitter van de commissie is volgens Radio Vaticaan aartsbisschop Luis Francisco Ladaria Ferrer, secretaris van de Congregatie voor de Geloofsleer. De commissie omvat zes vrouwen. Onder de mannen is er ook Bernard Pottier, van het “Institut d’Etudes Théologiques” in Brussel en lid van de Internationale Theologische Commissie.

Bron: Belga