Spaanse sociaaldemocraten blijven “neen” zeggen tegen conservatief Rajoy

Spaanse sociaaldemocraten blijven "neen" zeggen tegen conservatief Rajoy

De al zeven maanden aanslepende onderhandelingen in Spanje om een nieuwe regering te vormen hebben weer een uppercut geleden. Bij een ontmoeting van waarnemend premier Mariano Rajoy met leider Pedro Sanchez van de sociaaldemocratische PSOE heeft deze laatste zich niet laten overreden tot het steunen en zelfs dulden van de kandidatuur van Rajoy die sinds 2011 regeert. Goed een maand na de tweede parlementsverkiezingen op minder dan een jaar tijd willen de sociaaldemocraten geen “grote coalitie” naar Duits model vormen met de christendemocraten van de Partido Popular (PP). Bij een kandidatuur van Rajoy willen zij ook niet hun stem onthouden, zei Sanchez na het gesprek van een uur in het parlement.
Rajoy heeft onlangs gezegd dat hij desnoods ook een minderheidsregering wil leiden. Maar dat kan enkel indien de sociaaldemocraten zich van stemming onthouden.

De waarnemende premier, door koning Felipe VI gevraagd een nieuwe regering te vormen, waarschuwde dat de Spanjaarden riskeren een derde keer in een jaar tijd naar de stembus te moeten trekken indien de socialistische oppositie bij haar “neen” blijft.

Bij de nieuwe verkiezingen van 26 juni had de conservatieve Volkspartij (PP) van Rajoy wel stand gehouden als grootste partij, voor de socialisten, maar opnieuw naast de in december verloren absolute meerderheid gegrepen. Onder de grotere partijen van de op drie na grootste economische macht van de eurozone vond Rajoy tot dusver geen bondgenoot. De PP gaat gebukt onder de vele corruptieschandalen en het strakke besparingsbeleid.

bron: Belga