Racisme op internet – Klacht tegen Vlaamse Verdedigings Liga loopt

Racisme op internet - Klacht tegen Vlaamse Verdedigings Liga loopt

Wij hebben vorig jaar al een klacht ingediend tegen de Vlaamse Verdedigings Liga bij het Antwerpse parket, die is nog steeds hangende. Dat is te horen bij Unia na de stroom aan racistische commentaren bij het overlijden van een 15-jarige jongen in Marokko. De 15-jarige Ramzi Mohammad Kaddouri uit Genk overleed in Marokko bij een ongeval met een quad. De posts na het overlijden van de tiener werden al honderden keren gedeeld op Twitter en Facebook. Het gaat van “Hij was op verlof naar het land van herkomst. Hij geeft ’t goeie voorbeeld. Hij blijft meteen ginder” tot “Sinds wanneer is een geitenneuker een Vlaming? “.

Veel van de reacties werden geplaatst bij berichten op de Facebookpagina van de Vlaamse Verdediging Liga, die zich onder meer afvroeg “of een Vlaming er tegenwoordig zo uitziet”. Unia diende vorig jaar bij het Antwerpse parket al een klacht in tegen de Liga, is dinsdag te horen.

Het centrum kreeg al verschillende meldingen over deze zaak. “Het aantal dossiers over haatboodschappen op het internet zit in stijgende lijn sinds 2010”, zegt Bram Sebrechts van Unia. “In 2014 hadden we 337 mediadossiers en vorig jaar 365. 92 procent van de mediadossiers gaan over online-boodschappen.”
Unia spoort mensen aan om het racisme te bestrijden op de plaats waar het tegenwoordig ontstaat, op het internet. “Facebook kan racistische posts verwijderen, maar daarvoor moeten gebruikers wel eerst meldingen indienen”, brengt Sebrechts in herinnering.

bron: Belga