Peeters trekt aan alarmbel over stijgende prijzen

Peeters trekt aan alarmbel over stijgende prijzen

Minister van Economie Kris Peeters (CD&V) heeft zijn diensten gevraagd een diepgaand onderzoek te voeren naar de almaar stijgende prijzen in België, schrijft De Tijd vandaag. Gisteren raakte bekend dat de inflatie in het tweede kwartaal steeg tot 1,6 procent, terwijl er in onze drie buurlanden geen sprake was van prijsstijgingen. In juli versnelde de inflatie in België zelfs naar 2,28 procent. Wat Peeters vooral zorgen baart, is de stijging van de prijzen voor diensten, zoals in cafés en restaurants en voor telecommunicatie. Die ‘diensteninflatie’ is in België al 31 maanden hoger dan 2 procent. “Dat is systematisch hoger dan in het eurogebied en hoger dan het gemiddelde van onze drie buurlanden sinds oktober 2011”, zegt Peeters. En dat is volgens de minister een gevaar. Want het tast de koopkracht aan van de mensen en de concurrentiekracht van bedrijven.

De overheidsdienst Economie moet nu samen met de Nationale Bank, het Planbureau, het Prijzenobservatorium en de Raad voor de Mededinging, onderzoeken waarom de prijzen voor diensten in ons land sterker stijgen dan in onze buurlanden.

Heeft dat te maken met de methode van meten? Is het een gevolg van maatregelen van de regering zelf? Of heeft de hoge inflatie te maken met een gebrek aan concurrentie? Het zijn allemaal vragen waar Peeters antwoorden op wil. Die moeten volgen in een tussentijds rapport in november en in een definitief rapport in het voorjaar van 2017.

bron: Belga