OS 2016 - Luca Masso, kleinzoon van Eddy Merckx, betreurt keuze voor Argentinië niet

door
Belga
Leestijd 2 min.

De Argentijnse olympische hockeyselectie telt met Luca Masso een halve Belg in de rangen. De kleinzoon van Eddy Merckx speelt in clubverband voor Waterloo Ducks maar opteerde voor de nationale ploeg van Argentinië. "Ik ben heel blij dat ik hier met de beste Argentijnen op de Olympische Spelen ben, ook al was het niet gemakkelijk om voor Argentinië te kiezen en België - zeg maar - links te laten liggen", vertelde hij dinsdag na een oefenduel in Rio waarin Argentinië de Red Lions met 4-1 klopte.

Luca Masso is de zoon van de Argentijnse oud-tennisser Eduardo Masso en Sabrina Merckx, dochter van de wielerlegende. Hij schopte het als hockeyer tot Belgisch jeugdinternational maar opteerde finaal toch voor Argentinië.

"Ik speelde al even niet meer met de U21 en op dat moment nam de Argentijnse coach contact met mij op om te polsen of ik zin had om voor Argentinië te spelen. Ik heb daarna overlegd met mijn familie en de Belgische federatie. Daar kreeg ik te horen dat een selectie voor Rio niet mogelijk zou zijn maar dat voor de toekomst alles open lag. Daar had ik alle begrip voor, het was zeker geen verrassend nieuws. Vervolgens koos ik voor Argentinië omdat hier kansen lagen om naar de Spelen te kunnen. Nu ben ik fier dat ik deze keuze heb gemaakt. Hier in Rio mogen zijn, is de droom van elke sportman."

Eddy Merckx toonde, zo legt Luca Masso uit, veel begrip voor de keuze van zijn kleinzoon. "Hij heeft mij meteen gezegd dat hij mij altijd zou steunen, wat ook mijn beslissing zou zijn. Ook de rest van de familie stond achter mijn keuze, ook al was het geen makkelijke knoop om door te hakken want Argentinië ligt ver van België en ik ben er nog niet vaak geweest. Ik had bovendien geen garantie dat ik naar de Spelen zou mogen. Maar goed, nu is hij (Eddy Merckx) heel fier op mij en heel tevreden dat ik hier in Rio ben en deze Spelen mag meemaken. Hij wilde trouwens naar Brazilië komen maar door rugproblemen mag hij niet reizen."

Argentinië staat als zevende op de ranking een plaats lager dan België. Een 4-1 zege lijkt dan knap, maar Masso relativeert. "Het blijft maar een oefenwedstrijd. België hoort net als Argentinië tot de zes ploegen die kans maken op een medaille. De details zullen het verschil maken. Hopelijk keren beide landen met een olympische medaille terug naar huis. Voor mij was het vandaag wel een kans om speelminuten te verzamelen want ik ben hier als reserve. Tegen ploeggenoten van Watducks spelen, is ook speciaal."

bron: Belga