OS 2016 - Felix Denayer pleit voor "fire in the heart, cool in the head"

door
Belga
Leestijd 3 min.

Felix Denayer is op zijn 26e een van de meest ervaren Belgische hockeyers. Met de Red Lions neemt hij in Rio al deel aan zijn derde Olympische Spelen. Na een negende (2008) en vijfde (2012) plaats hoopt Denayer in Brazilië eindelijk te scoren. Dan zal het wel beter moeten dan tegen Argentinië, dat de Belgen dinsdag met 1-4 afdroogde in een oefenduel.

"Tegen Canada hebben we heel goed gespeeld. Alles ging vlot en ik denk dat we vandaag nog een beetje op een wolk zaten. Maar we hebben gezien dat het zo niet gaat. Als je aan een wedstrijd begint en denkt met 'salonhockey' te winnen, dan ben je verkeerd bezig", reageerde Denayer na het duel. "Argentinië heeft een team dat hier tot de favorieten voor de titel hoort. Zij bouwen ook al vier jaar om in Rio een resultaat neer te zetten en dan is het gewoon oorlog op het veld. Zij waren er klaar voor en wij niet. Er waren wat opstootjes en wij reageerden een beetje te braaf, te Belgisch. Het was geen wedstrijd voor jongens, maar mannenhockey en zo zal het morgen ook tegen Duitsland zijn. Zij zijn misschien nog iets 'cleaner' maar er worden geen cadeaus meer uitgedeeld, dat is vandaag wel duidelijk geworden."

Zaterdag is het voor de Red Lions D-day met de eerste groepsmatch tegen Groot-Brittannië. "Wij willen absoluut winnen", benadrukt Denayer. "De laatste jaren hadden we tegen hen vaak het idee dat we ze konden verslaan, maar dat lukte nooit. Zoals op het laatste WK (2014 in Nederland), waar de Britten ons uit de halve finales hielden, en op de voorbije Champions Trophy (in Londen). Dus we willen toch ergens revanche nemen."

Denayer neemt in Rio voor de derde keer deel aan de Olympische Spelen. In 2008 werd hij met de Lions negende in Peking, in 2012 in Londen vijfde. "Nu een medaille halen, dat is onze droom", beklemtoont de speler van Dragons. "De voorbije vier jaar hebben we naar dit doel toegewerkt. Ik denk dat we het beste Belgische team ooit hebben. De afgelopen jaren hebben we enorm veel geleerd, heel wat opofferingen gebracht, veel stappen gezet. Nu moeten we laten zien dat het kan renderen. Of dat zal lukken, is natuurlijk nog een vraagteken. We hebben nog geen grote prijs gepakt. Hopelijk lukt het hier en is dat het begin van een nieuwe cyclus voor ons. Als we met deze ploeg kunnen doorgaan, kunnen we misschien een aantal prijzen opstapelen. We zijn met dit team van de dertiende naar de zesde plaats op de ranking opgeklommen. Dat bewijst dat we heel kort bij de wereldtop zitten. Nu moeten we het nog doen op die momenten dat het moet."

Met veel passie spelen en tegelijk op de belangrijke momenten sereen blijven, dat is volgens Denayer de sleutel tot succes. "Wij noemen dat 'fire in the heart, cool in the head'. Met heel veel passie spelen, naar alle kanten duiken en tegelijk op momenten die cruciaal zijn, heel sereen blijven. Het talent hebben wij en fysiek zijn we gewoon in orde, dat tonen alle testen aan. Het komt dan aan op mentaliteit, durven oorlog voeren op het veld."

bron: Belga