Oekraïense pilote Savtsjenko kondigt nieuwe hongerstaking aan

door
Belga
Leestijd 2 min.

De Oekraïense militaire pilote Nadja Savtsjenko heeft vandaag een nieuwe hongerstaking aangekondigd, ditmaal om te passiviteit van Kiev aan de kaak te stellen tegenover het lot van de Oekraïense gedetineerden in Russische gevangenissen. Ze heeft zelf twee jaar in een Russische cel doorgebracht. Sinds haar vrijlating in mei zetelt ze in het Oekraïense parlement voor de Vaderlandspartij van ex-premier Joelia Timosjenko. Savtsjenko (35) is niet aan haar proefstuk toe. Ook toen ze gevangen zat in Rusland, ging ze in hongerstaking. In maart 2016 werd ze veroordeeld tot een gevangenisstraf van 22 jaar wegens medeplichtigheid aan doodslag. Ze zou aan het Oekraïense leger de positie doorgegeven hebben van twee Russische tv-journalisten die in juni 2014 gedood werden door mortiervuur. Op 25 mei kwam ze vrij in ruil voor twee Russen die opgesloten zaten in Oekraïne. Ze werd in Kiev prompt onthaald als nationale heldin.

Met haar nieuwe hongerstaking wil ze de machthebbers in Oekraïne en overal in de wereld tot actie aanzetten om Oekraïense gevangenen in Russische cellen vrij te krijgen. Ook van de Oekraïense president Petro Porosjenko verwacht ze nieuwe initiatieven.

Sinds april 2014 heeft het conflict tussen het Oekraïense leger en de rebellen die volgens Kiev en het Westen door het Russische leger ondersteund worden, 9.500 dodelijke slachtoffers gemaakt. Volgens de Oekraïense minister van Buitenlandse Zaken Pavlo Klimkin zitten ongeveer 170 Oekraïense burgers opgesloten in Rusland, het door Rusland geannexeerde schiereiland Krim of in de separatistische regio's in het oosten van Oekraïne.

Bron: Belga