Nieuw proces tegen twee LuxLeaks-klokkenluiders en journalist

door
Belga
Leestijd 1 min.

Het Luxemburgs parket heeft eind vorige week beroep aangetekend in de rechtszaak tegen de verdachten die het financiële schandaal LuxLeaks naar buiten hadden gebracht. Dat is vandaag bij het parket vernomen. Er komt dus een nieuw proces tegen twee klokkenluiders en een journalist. De drie mannen worden ervan beschuldigd tot 45.000 pagina's vertrouwelijke documenten over de fiscale voorkeursbehandeling van multinationals in Luxemburg in de openbaarheid te hebben gebracht. Het gaat om fiscale rulings die de Luxemburgse fiscus toekende en waarover onderhandeld werd met de consultancyfirma PricewaterhouseCoopers (PwC).

Eind juni had de rechter nog beslist om de twee klokkenluiders, Antoine Deltour en Raphaël Halet, enkel een voorwaardelijke celstraf van respectievelijk twaalf en negen maanden op te leggen. De twee vroegere medewerkers van PwC werden onder meer beschuldigd van diefstal, illegale toegang tot een computersysteem en schending van het beroepsgeheim. De Franse journalist Edouard Perrin, die in mei 2012 de eerste onthullingen deed op televisiezender France 2, werd vrijgesproken.

Eerder hadden ook de twee klokkenluiders al aangegeven in beroep te zullen gaan tegen hun veroordeling. Omdat het parket nu eveneens in beroep gaat, zal ook de journalist Edouard Perrin opnieuw voor de rechter moeten verschijnen.

Bron: Belga