"Mislukte staatsgreep kostte de Turkse economie 90 miljard euro"

door
Belga
Leestijd 2 min.

De poging tot staatsgreep van 15 juli heeft de Turkse economie ongeveer 90 miljard euro gekost en geleid tot de annulatie van een miljoen toeristische reserveringen. Dat zegt de Turkse minister van Douane en Handel Bülent Tüfenkci vandaag aan het dagblad Hurriyet. In zijn berekening neemt de minister vernielde gebouwen en beschadigd militair materieel mee, maar ook de daling van het aantal buitenlandse bestellingen van goederen en de teruggang van het toerisme. De economische schade kan nog oplopen, want "de putschisten hebben Turkije het imago gegeven van een derdewereldland met tanks in de straat".

Het toerisme was al hard getroffen door terroristische aanslagen, toegeschreven aan IS, en de instabiliteit in het land door het conflict met de Koerdische rebellen. In juni 2016 zakte het aantal buitenlandse bezoekers met 41 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. Na de coup heeft het Turkse regering bovendien het verlof ingetrokken van drie miljoen ambtenaren om het hoofd te bieden aan de zuiveringsoperaties en om mensen die verdacht worden van betrokkenheid bij de putsch te verhinderen om naar het buitenland te vluchten.

De minister verheugt zich er wel over dat Turkije snel is kunnen terugkeren naar de normaliteit. De beurs ging snel weer open en de wisselkoers van de Turkse lira is relatief stabiel gebleven. Ook de cijfers van de export en de economische groei zijn niet herzien. In 2015 kende Turkije een groei van 4 procent, een cijfer dat het Internationaal Monetair Fonds (IMF) voor de coup ook haalbaar achtte voor 2016.

Het ratingbureau Standard and Poor's verlaagde zijn rating voor Turkije wel na de coup, niet enkel uit economische overwegingen, maar ook vanwege de politieke onzekerheid. In Turkije heerst de noodtoestand na de poging tot staatsgreep.

Bron: Belga