Minstens 28 burgers gedood door bombardementen van rebellen in Aleppo

door
Belga
Leestijd 2 min.

De voorbije 24 uur zijn minstens 28 burgers omgekomen bij bombardementen van de rebellen op Aleppo, in het noorden van Syrië. Dat meldt het Syrisch observatorium voor de rechten van de mens (SOHR) maandagavond. De doden vielen in twee wijken van Aleppo die door de regeringstroepen gecontroleerd worden. Volgens het SOHR zijn onder de doden zes kinderen en acht vrouwen.

In de grote stad in het noorden van Syrië proberen de rebellen en hun jihadistische bondgenoten een einde te maken aan de totale bezetting van de stad door de Syrische regeringstroepen sinds 17 juli.

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken John Kerry zei maandag erg bezorgd te zijn om wat er gaande is in Aleppo, en riep het Syrische regime, Rusland en de rebellengroepen op om terughoudender te zijn in hun strijd.

"Het is natuurlijk van essentieel belang dat Rusland zich beheerst en het Assad-regime tempert in zijn aanvallen, net zoals het onze verantwoordelijkheid is om ervoor te zorgen dat de oppositie afziet van deze operaties", aldus Kerry op een persconferentie.

Washington en Moskou zitten samen de International Syria Support Group (ISSG) voor, die zo'n twintig landen bij elkaar brengt en in november 2015 in Wenen een stappenplan voor vrede in Syrië opstelde, dat in december werd goedgekeurd via een resolutie in de VN-Veiligheidsraad.

Daarin werd een orgaan voor een politieke transitie voorzien vanaf 1 augustus, alsook een grondwet en verkiezingen die ten laatste medio 2017 moeten plaatsvinden.

Vorige week zei Kerry tijdens een vergadering met de Russische minister van Buitenlandse Zaken Lavrov dat hij "hoopte" in augustus te kunnen aankondigen dat er op diplomatiek vlak vooruitgang is geboekt in Syrië, onder meer door "concrete maatregelen" voor Amerikaans-Russische militaire samenwerking tegen de jihadisten.

Bron: Belga