Antwerpen plant eigen campagne om stoppen met roken aan te moedigen

Antwerpen plant eigen campagne om stoppen met roken aan te moedigen

De stad Antwerpen start binnenkort met een campagne die inwoners moet overtuigen om in groep en onder begeleiding te stoppen met roken. De campagne zal ruim een jaar duren. Dat schrijven Gazet Van Antwerpen en Het Nieuwsblad vandaag en het nieuws wordt bevestigd door het stadsbestuur. “De campagne is bijna afgerond, in september komen we met de slogans en affiches naar buiten”, klinkt het. De campagne komt er in navolging van enkele Kempense gemeenten, waar een soortgelijk initiatief al bijzonder succesvol zou zijn geweest. Antwerps OCMW-schepen Fons Duchateau (N-VA), naar eigen zeggen zelf een fervent anti-roker, hoopt tegen eind 2017 minstens 900 Antwerpenaren naar een infosessie gelokt te hebben en nog eens 720 mensen naar een groepscursus stoppen met roken.

Het aantal rokers in Antwerpen is volgens de stedelijke gezondheidsmonitor sowieso al in dalende lijn, maar de meest recente cijfers van 2014 geven aan dat nog steeds 15 procent van de Antwerpenaren rookt. Een kwart van hen is bereid om te stoppen en 73 procent heeft daar al eens een poging toe ondernomen, maar meestal zonder succes. Volgens de Stichting tegen Kanker is er meer kans op slagen, wanneer je het in groep probeert.

De affiches en flyers zullen onder meer verdeeld worden in jeugdhuizen en op plaatsen waar veel kansarmen samenkomen, omdat die groepen volgens de stad extra aandacht verdienen.

bron: Belga