Twintigtal Franse moskeeën sinds december gesloten

Twintigtal Franse moskeeën sinds december gesloten
Twintigtal Franse moskeeën sinds december gesloten

Sinds december zijn in Frankrijk “een twintigtal” moskeeën en gebedsruimtes die als radicaal beschouwd worden, gesloten. “Er zullen er nog volgen, en hetzelfde geldt voor de uitwijzing van extremistische predikanten”, aldus minister van Binnenlandse Zaken Bernard Cazeneuve, na een ontmoeting met de voorzitter en de secretaris-generaal van de islamitische koepelorganisatie CFCM (Conseil français du culte musulman). “In Frankrijk is er nergens plaats voor zij die in gebedsruimtes of moskeeën oproepen tot haat en haat uitlokken en die een aantal republikeinse principes niet respecteren”, zei Cazeneuve, die onder meer verwees naar het principe van de gelijkheid tussen man en vrouw.
“Daarom heb ik enkele maanden terug de beslissing genomen moskeeën te sluiten”, aldus de minister. Hij waarschuwde dat er nog meer zullen volgen, “rekening houdend met de informatie waarover we beschikken”.
Frankrijk telt zowat 2.500 moskeeën en gebedsruimtes, waarvan er ongeveer 120 een fundamentalistische salafistische ideologie zouden verspreiden.

Bron: Belga