Turks regime erkent "mogelijke fouten" bij heksenjacht na mislukte staatsgreep

door
Belga
Leestijd 1 min.

Voor het eerst hebben leidende figuren binnen de Turkse regering toegegeven dat er mogelijk fouten gemaakt zijn tijdens de "zuiveringsacties" na de mislukte staatsgreep. De acties van de autoriteiten na de mislukte staatsgreep werden internationaal op zware kritiek onthaald, vooral vanwege de omvang ervan.

Een deel van het Turkse leger probeerde in de nacht van 15 op 16 juli een staatsgreep te plegen. Het Turkse regime wijst de Gülenbeweging van de invloedrijke imam Fethullah Gülen, die in de VS woont, met de vinger voor die coup, maar die beweging ontkent achter de coup te zitten. In de nasleep van die mislukte coup werden ruim 15.000 mensen opgesloten. Nog eens 50.000 ambtenaren werden geschorst.

"Als er fouten gemaakt zijn, dan zullen we die corrigeren", aldus vicepremier Numan Kurtulmus. "Burgers die geen affiniteit hebben met de sympathisanten van Gülen, kunnen ontspannen want er zal hen geen kwaad berokkend worden", aldus nog de vicepremier op een persconferentie. "De anderen moeten schrik hebben, zij zullen de prijs betalen".

Eerder had ook al premier Binali Yildirim de mogelijkheid opgeworpen dat er tussen de duizenden opgepakte en ontslagen personen, enkele verkeerdelijk in de cel zitten of ontslagen werden. "Er wordt een nauwgezet onderzoek gevoerd naar de ontslagen", zo klonk het. "Er zijn er zeker bij die het slachtoffer geworden zijn van onjuiste procedures", gaf hij toe.

bron: Belga