Syrische rebellen winnen terrein in Aleppo

door
Belga
Leestijd 1 min.

Voor de tweede dag op rij hebben Syrische rebellen een offensief gelanceerd tegen de regeringstroepen om de bezetting van de stad Aleppo, in het noordwesten van het land, te breken. Ze boekten daarbij enige terreinwinst. Dat meldt het Syrisch observatorium voor de rechten van de mens. Vooral in het zuidwesten van de miljoenenstad wordt hevig gevochten. De rebellen daar worden slechts enkele kilometers gescheiden van de rebellen in het oosten van de stad, dat van de rest van de wereld afgesneden is sinds de regeringstroepen de laatste toegangsroute hebben ingenomen.

De wijken in Aleppo die in handen zijn van de rebellen worden sinds 17 juli belegerd. Hier wonen ongeveer 250.000 mensen die al geruime tijd zonder de nodige basisvoorzieningen zitten.

Intussen heeft de Nederlandse minister van Buitenlandse Zaken Bert Koenders maandag gewaarschuwd dat de omsingeling van Aleppo een omvang kan krijgen als ten tijde van de val van Srebrenica in 1995 en de volkerenmoord in Rwanda een jaar eerder. Hij deed dat maandag in een opinieartikel in de Britse krant The Independent en de Volkskrant.

Op dit moment zitten volgens de Verenigde Naties 300.000 mensen vast in Aleppo. "Wij mogen het lot van de 300.000 burgers in deze stad niet in handen leggen van het Assad-regime en zijn aanhangers. Dat is een nalatenschap die we ons niet kunnen permitteren', schrijft Koenders.

bron: Belga