Spaans Grondwettelijk Hof dreigt met vervolging Catalaanse parlementsleden

Spaans Grondwettelijk Hof dreigt met vervolging Catalaanse parlementsleden

Het Grondwettelijk Hof in Spanje heeft de resolutie van het Catalaanse parlement van afgelopen week, waarbij men eenzijdig de onafhankelijkheid wil blijven nastreven, opgeschort. De parlementsleden die weigeren te gehoorzamen, dreigen nu zelfs vervolgd te worden, laat het Grondwettelijk Hof vandaag verstaan. Ongeacht een eerder veto van het Grondwettelijk Hof, besliste het Catalaanse parlement vorige woensdag te blijven streven naar afscheuring van Spanje. Tijdens een stemming voor het bijeenroepen van de grondwetgevende vergadering, haalden de regerende separatistische partijen het in Barcelona met 72 stemmen voor en 11 tegen.

Na de stemming kondigde Madrid meteen aan het Grondwettelijk Hof te zullen inschakelen. Dat is nu gebeurd en de parlementsleden riskeren gestraft te worden, zo blijkt. Mogelijke sancties zijn een boete tussen 3.000 en 30.000 euro, het verlies van zijn functie of strafrechtelijke vervolging. De parlementsleden hebben 20 dagen om hun verdediging voor te bereiden.
Catalonië is economisch de meest welvarende regio van Spanje, en dus wil de regering in Madrid van geen afscheiding weten.

bron: Belga