Wat je nog niet wist over hummus

TO GO WITH AFP STORY BY PATRICK MOSER Israeli Arab waiter Majed Ibrahim carries various types of hummus dishes at a restaurant in the town of Abu Gosh near Jerusalem on January 4, 2010. At the risk of whipping up discord with Lebanon, the Arab-Israeli village is planning to make the world's biggest hummus, a humble chickpea dip that stirs passions across the Middle East. AFP PHOTO/Menahem KAHANA / AFP PHOTO / MENAHEM KAHANA

Hummus heeft zich al een tijdje een weg gebaand naar de westerse keukens, maar dit wist je waarschijnlijk nog niet over de smakelijke kikkererwtenpuree.

  1. Het geeft je seksleven een boost

Vergeet oesters en chocolade. Wie zijn horizontale leven graag een duwtje in de rug wil geven, lepelt best een kommetje of drie hummus naar binnen. Kikkererwten, het hoofdbestanddeel, barsten namelijk van de arginine. Dit aminozuur bevordert de bloedcirculatie, wat op zijn beurt zorgt voor meer opwinding, betere erecties en intensere orgasmes.

  1. Lady Gaga krijgt er maar niet genoeg van

Behalve sigaretten en joints heeft Lady Gaga nog een derde verslaving: hummus. Vooral wanneer de excentrieke zangeres op tournee is, kan ze niet zonder haar dagelijkse portie, zo geeft ze zelf toe.

  1. Dokters raden het aan

Hummus is niet alleen lekker en gemakkelijk om zelf te maken, de gezondheidsvoordelen zijn ook legio. Zo beschermt het lichaamscellen tegen kanker en helpt het om de kwaliteit van onze beenderen, spieren én huid te verbeteren.

  1. Dat geldt ook voor diëtisten

De kikkererwtenpasta barst van de eiwitten, wat helpt om je bloedsuikerspiegel onder controle te houden. Het zorgt er ook voor dat je langer een voldaan gevoel hebt. Zo wordt de kans op vreetbuien ingeperkt. Hummus bevat ook veel ijzer, waar je energie van krijgt. De kans is dus groter dat

  1. Libanon zwaait de plak

Vooral in het Midden-Oosten is hummus meer dan een doorsnee gerecht. In landen als Israël en Libanon is het een element van nationale trots. Ze claimen allebei dat ze het goedje hebben uitgevonden, al bestaat daar geen uitsluitsel over. Libanon heeft wel het grootste hummus-gerecht aller tijden voortgebracht: meer dan 10 ton zwaar. Dan is het Israëlische record (4 ton) in vergelijking slechts klein bier.

  1. Britten zijn er dol op

In Europa is hummus nergens populairder dan in het Verenigd Koninkrijk. Jaarlijks happen de Britten samen zo’n 12.000 ton weg.