Minstens 13 doden na terreuraanslag op politie in Mogadishu

Bij een bomaanslag van de terreurorganisatie al-Shabaab zijn in de Somalische hoofdstad Mogadishu minstens 13 mensen gedood. Nog eens 20 anderen liepen bij de aanval op het hoofdkwartier van de gerechtelijke politie verwondingen op. Dat deelde de politie zondag mee. Onder de doden bevinden zich volgens de minister van Binnenlandse Veiligheid, Abdirisak Omar Mohamed, ook zeven leden van de moslimmilitie. Al-Shabaab heeft zondag via de aan haar gelieerde radiozender Andalus de verantwoordelijkheid opgeëist. De explosies werden door een kamikaze veroorzaakt. Hij stuurde zijn bomauto naar de ingang van het politiegebouw en liet zijn voertuig ontploffen, aldus ooggetuige Mohamed Abdi. Gewapende jihadisten bestormden vervolgens het gebouw. Een half uur na het begin van de aanval waren nog schoten te horen.

Dinsdag hadden de soennitische extremisten bij een dubbele aanslag in de omgeving van de luchthaven van Mogadishu al minstens 14 mensen gedood. De beide kamikazes lieten hun voertuigen in de lucht springen in de buurt van instellingen van de Verenigde Naties en kazernes van troepen van de Afrikaanse Unie (AU). Ze sleurden 12 mensen mee de dood in. Bij de slachtoffers ging het toen overwegend om Somalische soldaten en Oegandese AU-militairen.

De soennitische extremisten proberen al jaren een zogenaamde theocratie in de Hoorn van Afrika te vestigen. Rond 20.000 soldaten uit verschillende Afrikaanse landen proberen de Somalische regering in hun strijd tegen de terreurorganisatie te helpen.

Bron: Belga