Honderden mensen protesteren tegen mishandelingen in Australische jeugdinstelling

Honderden mensen protesteren tegen mishandelingen in Australische jeugdinstelling

In verschillende steden in Australië zijn honderden mensen zaterdag op straat gekomen om te protesteren tegen de mishandelingen die plaatsvinden in de Don Dale-jeugdinstelling in Darwin, in het Noordelijk Territorium. Op beelden die eerder deze week verspreid werden door openbare omroep ABC is te zien hoe minderjarige Aboriginals werden bespoten met traangas en aan een stoel werden gebonden met een zak over hun hoofd en werden geslagen door bewakers. De protesten zaterdag vonden plaats in Brisbane, Melbourne en Sydney. Volgens BBC verzamelden zich in Mebourne ongeveer 700 mensen, in Sydney ging het om een 300-tal manifestanten.
De beelden van ABC zorgden voor een schokgolf in Australië. De Mensenrechtencommissie van de Verenigde Naties reageerde geschokt, en riep de overheid op om het onderzoek naar de mishandelingen uit te breiden, “om zeker te zijn dat dergelijke handelingen niet plaatsvinden in andere detentiecentra in Australië”, zei ze in een mededeling, en stelde dat de autoriteiten de getroffen kinderen moeten compenseren. Volgens ABC hebben zes jongens stappen gezet om een schadevergoeding te krijgen voor mishandeling.
Premier Malcolm Turnbull gaf opdracht tot een onderzoek door een koninklijke commissie naar de mishandelingen in Don Dale, maar liet ook weten dat hij het onderzoek niet wil uitbreiden, zelfs al raakte bekend dat medewerkers van jeugdgevangenissen in de deelstaat Queensland ontslagen waren omdat ze mishandelingen aanklaagden. “Anders zal het onderzoek jaren duren en krijg je niet de antwoorden die je zoekt met betrekking tot het Noordelijk Territorium”, zei Turnbull, die meldde dat de deelstaatregeringen elk hun eigen onderzoek moeten voeren naar hun detentiesystemen.
Aboriginals maken 3 procent uit van de Australische bevolking, maar hebben 26 keer meer kans om in de gevangenis te belanden dan niet-Aboriginals, aldus het Australian Institute of Health and Welfare volgens BBC.

bron: Belga