Al 100 doden door zware moessonregens in Zuid-Azië

Al 100 doden door zware moessonregens in Zuid-Azië

Minstens 100 mensen zijn deze week in delen van Azië door overstromingen en grondverschuivingen om het leven gekomen. Vooral Nepal, het oosten van India en Pakistan zijn getroffen. Bij onweders in de Indiase deelstaat Orissa werden zaterdag 28 mensen door blikseminslagen gedood. Dat zei een woordvoerder van de lokale rampenbestrijdingsdienst zondag. “De slachtoffers waren vooral boeren. Ze waren buiten en waren rijstplantjes op hun velden aan het zetten”, zei de woordvoerder. Daarmee komt het aantal moessondoden in India op 80. In de deelstaten Bihar en Assam stierven tot dusver 52 mensen door overstromingen. Daar zijn rond de 4 miljoen mensen door het wassende water getroffen. Meer dan 100.000 mensen moesten hun heil zoeken in noodverblijven, honderdduizenden anderen moesten hun huizen verlaten of zitten vast in overstroomde gebieden. De moessonperiode duurt in de regio normaal van juli tot september.

Ook in Nepal kwamen zeker 80 mensen deze week om door overstromingen en grondverschuivingen omgekomen. Negen mensen worden nog vermist en zeker 31 anderen liepen verwondingen op. Dat deelde Binnenlandse Zaken zondag in Kathmandu mee. De overstromingen werden veroorzaakt door zware moessonregens. Na de zware aardbeving van 2015 is het risico op grondverschuivingen nog groter geworden. De grond en gesteente liggen sinds de aardschok minder vast. Exacte cijfers over hoeveel mensen sinds het begin van de moesson zijn omgekomen, kon het ministerie niet geven.

In Pakistan werd een bus met genodigden voor een trouwfeest door een overstroming na hevige moessonregens meegesleurd. Minstens 24 mensen zijn verdronken. Dat deelde de politie in Peshawar mee. Het ongeval gebeurde zaterdag in een onherbergzaam gebied in het Khyber-district aan de grens met Afghanistan. Er waren zeker 25 mensen aan boord. Tot dusver zijn 24 lijken geborgen. Volgens de hulpdiensten ging het overwegend om vrouwen en kinderen. Sinds begin juli kwamen volgens de autoriteiten door de moessonregens al 55 mensen om het leven.

bron: Belga