Clasica San Sebastian - Bauke Mollema boekt eerste klassieke zege

door
Belga
Leestijd 3 min.

Bauke Mollema (Trek-Segafredo) heeft zaterdag in het Baskenland de 36e editie van de Clasica San Sebastian (WorldTour) gewonnen. De 29-jarige Nederlander had na 220,2 kilometer vijf seconden voor op de Fransman Tony Gallopin, die de Spanjaard Alejandro Valverde om de tweede plaats achter zich hield. Greg Van Avermaet finishte op 34 seconden als vijfde, Dries Devenyns op 37 seconden als tiende. Gallopin won de wedstrijd in 2013, Valverde in 2008 en 2014. De Spanjaard stond zaterdag voor de zesde keer op het podium in San Sebastian, de derde keer als derde.

Het duurde niet lang voordat de traditionele vroege vlucht werd gevormd. Zes renners kozen het hazenpad. Moreno Moser, Przemyslav Niemec, Pirmin Lang, Jacques Janse van Rensburg, Jaime Roson en Loic Chetout vertrokken na 15 kilometer en verzamelden al snel een voorsprong van zes minuten. In het peloton leidden Movistar, voor Alejandro Valverde, en Orica-BikeExchange, voor Adam Yates, de dans. Dat het basisscenario van de wedstrijd snel werd geschreven, had zijn weerslag op het tempo. In het eerste uur werd nog 41 kilometer afgelegd, maar het tweede wedstrijduur zakte de snelheid naar 38 kilometer per uur. Het verschil tussen het peloton en de zes leiders bleef lang schommelen rond de vijf minuten en op meer animo was het wachten tot de eerste beklimming van de Jaizkibel, een 8 kilometer lange klim met een gemiddeld stijgingspercentage van 5,6 procent. Terwijl Lang en even later ook Chetout vooraan de rol moesten lossen, sleurde Astana aan de kop van het peloton.

Door het harde werk van de Kazachse formatie liep de voorsprong van de vijf overgebleven vluchters terug tot 1:50. In de afdaling van de Jaizkibel kwam er een tegenaanval van tien renners, onder wie Van Avermaet en Zdenek Stybar, maar die aanval droeg niet ver. De rust keerde terug in het peloton en op zeventig kilometer van finish bedroeg de voorsprong van de vijf leiders nog 1:35.

De volgende stuiptrekking kwam er op de tweede en laatste beklimming van de Jaizkibel. Dario Cataldo en Mikel Landa trokken stevig door en kregen het gezelschap van vijf anderen. Het zevental reed in één ruk naar de koplopers, maar ook het peloton was niet ver. Onder impuls van Movistar werden alle vluchters in de afdaling van de Jaizkibel gegrepen.

Een uitgedund peloton dook de laatste 45 kilometer in. Op de beklimming van de Arkale, 2,7 kilometer aan 6,3 procent gemiddeld, ging het tempo weer de hoogte in. Cannondale nam het heft in handen en trok het peloton uit elkaar, maar breken deed het niet. In gestrekte draf ging het naar de steile Murgil Bidea. Voor Igor Anton ging het niet snel genoeg. Hij kreeg Paolo Tiralongo mee, maar ook dat feestje ging niet door.

Een compacte groep begon aan de slotklim, met de top op 8 kilometer van de finish. Daar ontbond Joaquim Rodriguez, met Adam Yates aan het wiel, zijn duivels. Terwijl de Brit het tempo van de Spanjaard niet kon volgen, keerden Bauke Mollema, Alejandro Valverde en Tony Gallopin terug. In de afdaling van de Bidea koos Mollema het hazenpad. De Nederlander van Treg-Segafredo nam 10 seconden en hield vol tot de finish.

Voor Mollema, die zich in de Tour de France door een val een podiumplaats door de vingers zag glippen, is het de eerste zege van het seizoen. Het is zijn eerste klassieke zege en pas de tweede in een eendagskoers.

Mollema is de vierde Nederlander op de erelijst, na Adrie van der Poel (1985), Gert-Jan Theunisse (1988) en Erik Dekker (2000). Vorig jaar won de Brit Adam Yates, nadat Greg Van Avermaet in de slotfase aangereden werd door een motor.

.

bron: Belga