Aantal gewelddadige incidenten bij voetbalwedstrijden met ruim kwart gedaald

door
Belga
Leestijd 2 min.

Het aantal gewelddadige incidenten bij voetbalwedstrijden in eerste klasse is met ruim 26 procent gedaald. In het seizoen 2015-2016 werden er 87 geregistreerd, terwijl er dat het seizoen voordien nog 118 waren. Dat blijkt uit een nieuw rapport van de Voetbalcel van de FOD Binnenlandse Zaken. "In de meeste gevallen gaat het om individueel en geïsoleerd geweld. Er werden slechts 17 gewelddadige incidenten in groep geregistreerd. Het aantal confrontaties tussen twee groepen risicosupporters blijft eerder beperkt en men kan niet beweren dat het hooliganisme opnieuw opleeft", luidt het. Hoewel er minder gewelddadige incidenten werden vastgesteld, is het totale aantal incidenten stabiel gebleven. In het voorbije seizoen werden tijdens 74,1 procent van de wedstrijden in eerste klasse en bij 28,9 procent in tweede klasse incidenten geregistreerd. "In de overgrote meerderheid van de gevallen ging het om kleine, geïsoleerde incidenten in het stadion, zoals het beklimmen van omheiningen, het gooien van voorwerpen, verbaal geweld of het gebruik van vuurwerk", klinkt het.

Vooral in die laatste categorie, die goed is voor 35 procent van alle geregistreerde incidenten, kent het aantal overtredingen een forse opmars. Het aantal incidenten met vuurwerk steeg in eerste klasse met ruim 12 procent van 190 in het seizoen 2014-2015 naar 213 tijdens het afgelopen seizoen. In tweede klasse steeg het aantal overtredingen met vuurwerk zelfs met ongeveer 66 procent, van 44 naar 73.

Tijdens het seizoen 2015-2016 werd in totaal voor maar liefst 573.575 euro aan boetes opgelegd en werden 1.300 stadionverboden uitgevaardigd. Momenteel zijn nog ongeveer 300 dossiers lopende. "Het beleid van onmiddellijke sancties werpt reeds een tiental jaar dan ook duidelijk zijn vruchten af", stelt het rapport.

Hoewel er als gevolg van het verhoogde dreigingsniveau na de aanslagen in Parijs in november meer politie werd ingezet, is met 27.784 het totaal aantal ingezette manschappen licht gedaald. Tijdens het seizoen 2014-2015 werden tijdens wedstrijden in eerste en tweede klasse nog 28.709 eenheden gemobiliseerd. Die lichte afname wordt verklaard door de daling in het aantal wedstrijden in tweede klasse, waar de eindronde is weggevallen en het aantal teams is teruggebracht van achttien naar zeventien, klinkt het.

bron: Belga