Turkse oppositiepartijen waarschuwen voor heksenjacht

door
Belga
Leestijd 2 min.

De twee grootste oppositiepartijen in Turkije hebben gewaarschuwd voor een heksenjacht. Na de mislukte staatsgreep heeft de regering massaal mensen gearresteerd of geschorst en mediahuizen gesloten. De voorzitters van de centrumlinkse partij CHP en van de pro-Koerdische partij HDP hebben zich in die zin uitgelaten. Kemal Kilicdaroglu van de CHP zei aan het Duitse boulevardblad Bild dat onschuldige Turken niet het slachtoffer mogen worden van de zuiveringen. Hij nam het ook op voor de media. "Journalisten arresteren zal onze democratie schaden", zei hij. Hij liet zich wel kritisch uit over de geestelijke leider Fethullah Gülen, die er door president Erdogan van verdacht wordt achter de poging tot coup te zitten. "Ik denk dat de aantijgingen tegen de Gülen-beweging op feiten berusten."

Ook Selahattin Demirtas van de HDP ziet met lede ogen toe hoe de vervolgingen in een heksenjacht veranderen. Hij stelt vast dat de maatregelen niet tegen alle tegenstanders van de regering gericht zijn, maar vooral tegen aanhangers van Gülen. Hij is er echter niet van overtuigd dat de tienduizenden sympathisanten van de Gülen-beweging iets te maken hebben met de poging tot staatsgreep. "Mensen die een Gülenistische school bezocht hebben, in een Gülenistische vereniging gewerkt hebben of voor een Gülenistische krant gewerkt hebben, kunnen niet zomaar als putschisten beschouwd worden", zei hij vrijdag.

De drie oppositiepartijen in het parlement - CHP, HDP en de rechts-nationalistische MHP - hebben de coup unaniem veroordeeld. MHP-leider Devlet Bahceli liet al weten dat hij de regerende AKP steunt in haar voornemen om de doodstraf opnieuw in te voeren.

Bron: Belga