Syrische rebellen verhinderen burgerbevolking Aleppo te verlaten

Syrische rebellen verhinderen burgerbevolking Aleppo te verlaten
Syrische rebellen verhinderen burgerbevolking Aleppo te verlaten

(Slechts) een klein deel van de inwoners van de Syrische stad Aleppo heeft hun door de rebellen gecontroleerde en door het regeringsleger belegerde wijken kunnen verlaten, alvorens de opstandelingen de burgers verhinderden aan de door het regime geopende corridors te geraken. Dit heeft het Syrisch Observatorium voor de Rechten van de Mens gemeld. Door humanitaire corridors te openen hoopt het regime dat deze wijken, waar zowat 250.000 mensen wonen, leeg lopen om deze sectoren dan makkelijker te heroveren op de rebellen die er sinds 2012 de plak zwaaien en om aldus de tweede grootste bekampte stad van het land weer onder controle te hebben.

Sinds Rusland als bondgenoot van het regime donderdag de opening van de corridors bekendmaakte, is een dozijn mensen vanuit de wijk Boestane al-Qasr kunnen wegraken, zei Rami Abdel Rahmane van de in Groot-Brittanië gevestigde ngo. Maar daarop hebben de rebellen de controlemaatregelen opgevoerd om te verhinderen dat burgers konden naderbij komen.

Het komt erop neer dat de corridors aan de zijde van de rebellen toe zijn, en aan de kant van de gebieden onder controle van het leger open.

Ondanks deze als humanitair voorgestelde geste hebben de Russen en het Syrische leger voor het ochtendkrieken de door de rebellen gecontroleerde wijken blijven bombarderen, zegt de organisatie.

Bron: Belga