Stresstest EBA - Banca Monte dei Paschi komt als slechtste uit stresstest

door
Belga
Leestijd 2 min.

De Italiaanse Banca Monte dei Paschi komt als slechtste uit de stresstest van de Europese Bankautoriteit. Bij een zware crisis zou de bank zijn hele kapitaalbuffer zien verdampen, meldt de EBA vrijdagavond. Uit de stresstest blijkt wel dat de banken in het algemeen hun schokbestendigheid hebben verbeterd tegenover 2014. Eerder op de avond werd duidelijk dat het bestuur van Banca Monte dei Paschi heeft ingestemd met een kapitaalinjectie door investeerders. Dat plan moet 's werelds oudste bank van 5 miljard euro aan extra kapitaal voorzien. Daarmee moet worden voorkomen dat de bank ten onder gaat aan de vele oninbare leningen op zijn balans.

Monte dei Paschi wil al die slechte leningen nu voor een bedrag van in totaal 9,2 miljard euro van de hand doen. Daarmee leveren ze slechts een derde op van de 27,7 miljard euro die oorspronkelijk werd uitgeleend.

De bank staat er al jaren slecht voor en zag afgelopen jaar nog eens driekwart van zijn beurswaarde verdampen door de zorgen over zijn toekomst. De afgelopen weken onderzocht de Italiaanse regering de mogelijkheden om de bank met staatssteun overeind te houden. Het Italiaanse ministerie van Financiën liet vrijdagavond echter weten dat dergelijke controversiële steun nu niet meer nodig is.

Monte dei Paschi maakte vrijdagavond ook bekend dat de nettowinst in het tweede kwartaal met 13 procent is gestegen ten opzichte van een jaar eerder, tot 209 miljoen euro. De winst was onder meer te danken aan een belastingmeevaller en kleinere voorzieningen voor slechte leningen. Analisten rekenden in doorsnee op een kwartaalverlies van 54 miljoen euro voor de bank.

bron: Belga