“Samenwerking met Turkije tegen IS wordt moeilijker”

Samenwerking met Turkije tegen IS wordt moeilijker
Samenwerking met Turkije tegen IS wordt moeilijker

De zuivering van het Turkse leger door de overheid na de mislukte staatsgreep van 15 juli, zal het moeilijker maken om met het land samen te werken om terreurgroep Islamitische Staat te bestrijden. Dat heeft James Clapper, de directeur van de Amerikaanse inlichtingendienst, gezegd. “De zuivering heeft een effect omdat ze een invloed heeft gehad op alle onderdelen van het veiligheidsapparaat in Turkije”, aldus Clapper op het Veiligheidsforum in het Amerikaanse Aspen. “Verschillende van onze gesprekspartners werden uit hun functie ontzet of gearresteerd. Er is geen twijfel over dat dit de samenwerking met de Turken moeilijker zal maken”, zegt de directeur.

Sinds de couppoging werden al meer dan 15.800 mensen, onder wie 10.000 militairen, opgesloten in de gevangenis. Daarnaast werden nog eens meer dan 8.000 arrestatiebevelen uitgevaardigd. Woensdag werden nog 1.684 officiers, onder wie 149 generaals, de laan uitgestuurd.

Turkije is een belangrijke partner van de Verenigde Staten in de strijd tegen IS. De coalitie tegen IS, die wordt geleid door de Verenigde Staten, gebruikt de NAVO-basis in het Turkse Incirlik om luchtaanvallen uit te voeren tegen de groep.

Bron: Belga