Race Witte Huis - Nancy Pelosi noemt presidentsverkiezing "belangrijkste verkiezing van onze generatie"

door
Belga
Leestijd 2 min.

"De belangrijkste verkiezing van onze generatie". Zo heeft de leider van de Democraten in het Huis van Afgevaardigden, Nancy Pelosi, de presidentsverkiezing van november donderdag genoemd tijdens haar toespraak op de Conventie in Philadelphia. "We bereiken een mijlpaal in de geschiedenis van onze natie. De verkiezing van de eerste vrouwelijke president", aldus Pelosi. "Hillary weet dat dit moment niet enkel draait om de prestaties van één vrouw. Het gaat erover wat het verkiezen van een vrouwelijke president zou betekenen voor de dromen, hoop en ambities van elke vrouw, elke dochter, elke zoon en elk gezin, in heel het land, voor de komende generaties."

Pelosi riep in haar toespraak ook op om "de greep van de wapenlobby op het parlement te verbreken". "Voor de 91 Amerikanen die elke dag gedood worden, moeten we wapens uit de handen houden van criminelen en terroristen. Wie op de no-fly list staat, mag geen wapens kopen", zegt ze.

Daarnaast willen de Democraten investeren in onderwijs, gelijke lonen voor iedereen, zwart geld uit de politiek halen, IS bestrijden door "sterk en slim te zijn, niet roekeloos en grof" en opnieuw een meerderheid behalen in het parlement, zegt Pelosi.

De Conventie kijkt ondertussen vooral uit naar de slottoespraak van Hillary Clinton, die tussen 03.00 en 04.00 uur Belgische tijd wordt verwacht en waarin ze haar nominatie zal accepteren. Volgens extracten van de toespraak die Clintons campagneteam heeft verspreid, zal Clinton aankondigen dat ze van het creëren van meer opportuniteiten en jobs, met hogere lonen, haar voornaamste prioriteit wil maken. Daarnaast zal ze oproepen tot eenheid en samenwerking. "Amerika bevindt zich opnieuw in een periode van overpeinzing. Machtige krachten dreigen ons uit elkaar te drijven", zegt ze. "Het is aan ons. Wij moeten beslissen of we willen samenwerken, zodat we allemaal tezamen kunnen vooruitgaan."

bron: Belga