Proximus-topvrouw tempert enthousiasme over einde Waalse pyloontaks

door
Belga
Leestijd 2 min.

Vorige week bevestigde Orange-topman Jean-Marc Harion dat er onderhandelingen bezig zijn om een einde te maken aan de verguisde taks op gsm-masten in Wallonië. In ruil zouden de telecomoperatoren extra investeren in het gewest. Proximus-topvrouw Dominique Leroy staat achter zo'n oplossing, maar tempert het enthousiasme. "Er is nog geen zicht op een akkoord", zegt ze. De telecomoperatoren hebben een hekel aan de belasting op gsm-masten en haalden ook al hun slag thuis. De taks werd al twee jaar op rij vernietigd door het Grondwettelijk Hof. Als Wallonië er nu helemaal van afstapt, willen de operatoren in ruil elk jaar bijkomend 15 miljoen euro investeren om de dekkingsproblemen in het gewest op te lossen. Ook de gemeenten zouden dan wel aangespoord moeten worden om de mastentaks te schrappen.

Leroy is al jaren één van de belangrijkste criticasters van de pyloontaks. Dat liet ze vrijdag op de persconferentie over de halfjaarcijfers van Proximus nogmaals blijken. "In veel landen schreeuwt men om investeringen van telecombedrijven, omdat de kwaliteit van het netwerk niet goed is. In België doen we het fantastisch en zijn we top drie in Europa. Maar we worden hier geremd door contraproductieve taksen. In Wallonië is dat nog extra bizar, want door de lage bevolkingsdichtheid is het daar duurder voor ons om antennes te zetten."

Leroy bevestigde net als haar collega bij Orange dat er al geruime tijd discussies lopen met de autoriteiten in Wallonië. "De taks is discriminerend ten opzichte van alle andere infrastructuur en dus ook niet wettelijk. We kijken daarom eerder naar een plan om investeringen aan te moedigen. De dialoog evolueert positief, maar er is nog geen zicht op een akkoord", zei ze.

"Op het niveau van het kabinet van Jean-Claude Marcourt (PS-minister van Economie, red.) zijn de gesprekken positief. Men wil een manier vinden om de taks om te zetten in een extra investeringsplan. (...) Maar de Waalse regering zit nog met begrotingsproblemen. Men moet nog op één lijn komen met de andere ministers, Christophe Lacroix (PS-minister van Begroting, red.) en Paul Furlan (PS-minister van Lokale Besturen, red.). Ik hoop op een oplossing maar ik ben niet zo zeker dat we al zo ver staan."

bron: Belga