Peeters voorstander van voetbalprofs vanaf 15

Peeters voorstander van voetbalprofs vanaf 15

De weg ligt open om jonge Belgische voetballers al op hun 15de een profcontract te laten tekenen. Dat blijkt na een onderhoud tussen de Pro League, de belangenvereniging van 16 eersteklassers, en minister van Werk Kris Peeters, schrijft De Tijd. Jonge Belgen mogen pas op hun 16de een profcontract ondertekenen, maar de clubs klagen al jaren steen en been dat ze zo een massa talent verliezen. Hun academies worden afgeschuimd door rijke buitenlandse clubs die spelertjes weghalen door een opleidingsvergoeding van maximaal enkele tienduizenden euro’s te betalen.

De Pro League ziet het als een duurzamere oplossing om de leeftijdsgrens te verlagen. “We zien een juridische basis in een systeem dat te vergelijken is met het leercontract”, zegt Pro League-CEO Pierre François. “In dat model blijven jongeren uiteraard schoolplichtig, maar kunnen ze op hun 15de toch gaan werken.”

Het voorstel is volgens François met minister Kris Peeters besproken. Die liet zich er erg gunstig over uit. In september wordt het voorstel met de spelersvakbond besproken.

bron: Belga