Oostenrijkse FPO-presidentskandidaat Hofer een nazi noemen mag

door
Belga
Leestijd 1 min.

De Oostenrijkse presidentskandidaat Norbert Hofer van de rechtse FPÖ heeft in zijn verweer tegen het hem toebedeelde predicaat "Nazi" bot gevangen bij een rechtbank, zo heeft het Oostenrijkse persbureau APA gemeld. De rechtbank in Innsbruck sprak Ingo Mayr, leider van de sociaaldemocratische partij (SPO) van Tirol, vrijdag vrij nadat die door Hofer was aangeklaagd wegens belediging en laster.

Mayr had de 45-jarige rechtspopulist Hofer op Facebook met een nazi vergeleken en in een reactie op een commenaar "en nazi's steun ik niet" geschreven. De rechter baseerde haar uitpraak op het beginsel van de vrijheid van meningsuiting. Bovendien neemt de FPO volgens haar onvoldoende afstand van extreemrechtse groeperingen en zoekt er zelfs contact mee.

De uitspraak is nog niet rechtsgeldig, want de advocaat van Hofer heeft aangekondigd in beroep te gaan. Bij de tweede ronde van de presidentsverkiezingen verloor Hofer nipt van Alexander van der Bellen, geschraagd door de Groenen. De FPO vocht de uitslag wegens onregelmatigheden aan; na een uitspraak van het grondwettelijk hof komt er op 2 oktober een nieuwe stembusgang.

bron: Belga