Ook sp.a wil debat over dubbele nationaliteit Belgische Turken

Ook sp.a wil debat over dubbele nationaliteit Belgische Turken

Ook sp.a wil het debat voeren over de dubbele nationaliteit van Belgische Turken. Dat zegt voorzitter John Crombez. Zuhal Demir (N-VA) verklaarde vrijdag in een interview met Het Belang Van Limburg af te willen van die automatische dubbele nationaliteit. Wie hier geboren is, moet kiezen, vindt Demir. “Je bent Turk óf Belg.” In Duitsland is de dubbele nationaliteit ook afgeschaft, stelt de N-VA’ster, die vindt dat de integratie van Turken in België geflopt is. Ze wil ook de oude bilaterale verdragen met Turkije en Marokko herbekijken. Wie in een van die twee landen heeft gewerkt, kan in België na één dag werken een werkloosheidsvergoeding krijgen.

Ook John Crombez wil het debat voeren. “Maar er zijn een pak bijkomende vragen die daarbij ook moeten gesteld worden”, stelt hij. “Het gaat even goed om de gevolgen, de rechten en andere implicaties. Want enkel het afnemen van de dubbele nationaliteit is geen oplossing op zich.”

Het probleem is ook niet te herleiden tot één bepaalde dubbele nationaliteit, vindt sp.a. “Tegelijk vragen we ook dat het debat over discriminatie in Vlaanderen ten gronde gestart wordt. Er wordt door mevrouw Demir terecht aangehaald dat het onder meer gaat om verbondenheid en betrokkenheid, dat betekent dat het debat over drempels tot en met uitsluiting voor Vlamingen met een andere achtergrond even grondig moet gevoerd worden.”

bron: Belga