Oekraïne protesteert bij VN tegen decreet van Poetin over de Krim

door
Belga
Leestijd 1 min.

Oekraïne heeft donderdag zonder succes geprobeerd om bij de Veiligheidsraad een verklaring goedgekeurd te krijgen waarin het decreet van Vladimir Poetin, waarmee hij de Krim integreert in de zuidelijke regio van Rusland, afgekeurd wordt.

Rusland, een permanent lid van de Raad met vetorecht, blokkeerde de door Kiev voorgestelde tekst. De verklaring "herbevestigde het volledige respect voor de soevereiniteit, onafhankelijkheid en territoriale integriteit van Oekraïne" en drukte de "diepe bezorgdheid" uit van de Raad over het decreet van de Russische president.

De verklaring bracht ook in herinnering dat de Algemene Vergadering in 2014 de annexatie van de Krim door Rusland veroordeelde.

Volgens de Oekraïense VN-ambassadeur Volodymyr Yelchenko is Poetins decreet "nietig". "We zouden niet verbaasd zijn als Rusland de tekst blokkeert", zo zei hij op voorhand aan de journalisten.

President Poetin publiceerde een decreet waarmee de Krim in het zuidelijke federale district van Rusland werd opgenomen, zo liet de Russische persdienst weten.

Bron: Belga