Erdogan beschuldigt Amerikaanse generaal ervan kant van putschisten te kiezen

Erdogan beschuldigt Amerikaanse generaal ervan kant van putschisten te kiezen
Erdogan beschuldigt Amerikaanse generaal ervan kant van putschisten te kiezen

De Turkse president Recep Tayyip Erdogan heeft de Amerikaanse generaal Joseph Votel ervan beschuldigd, partij te kiezen voor de putschisten. De bevelhebber van de Amerikaanse troepen in het Midden-Oosten had donderdag tijdens een veiligheidsconferentie in Colorado gezegd dat hij vreesde dat de zuiveringen in het Turkse leger de Amerikaans-Turkse relaties zouden beschadigen. Vrijdag raakte ook bekend dat twee Turkse leden in de leidende staf van de NAVO-missie in Afghanistan aan de kant gezet zijn. Eerder was de Turkse stafchef van het hoofdkwartier van de NAVO-landmacht in Izmir opgepakt. In een herdenkingsplechtigheid voor de slachtoffers van de mislukte coup haalde Erdogan uit naar de Amerikaanse generaal. “U kiest partij voor de putchisten in plaats van een land te verdedigen dat een poging tot staatsgreep verijdeld heeft”, verklaarde hij. Hij herhaalde ook dat de geestelijke leider Fethullah Gülen, die in ballingschap leeft in Pennsylvania, volgens hem achter de coup zit. “De man die de staatsgreep beraamd heeft, is al in uw land en u geeft hem te eten”, zei hij. Turkije vraagt de uitlevering van Gülen.

Votel had gezegd dat sommigen van de hoogste Turkse militairen met wie het Pentagon contact heeft, na de zuiveringsoperaties in de gevangenis zitten. Dat zou een impact kunnen hebben op de samenwerking tussen het Amerikaanse en het Turkse leger.

Turkije is een belangrijke NAVO-bondgenoot en partner in de strijd tegen IS, onder meer bij de uitwisseling van gegevens. Het militaire vliegveld Incirlik dient als uitvalsbasis voor luchtaanvallen van de anti-IS-coalitie in Irak en Syrië.

Bron: Belga