Dominique Leroy stelt Proximus-personeel gerust over besparingen

door
Belga
Leestijd 2 min.

Proximus zal geen grote bijkomende maatregelen moeten treffen om zijn besparingsdoelstellingen te halen. Dat heeft CEO Dominque Leroy gezegd op een persconferentie over de halfjaarresultaten van het telecombedrijf. Er zijn minder mensen ingestapt in het plan voor vervroegd vertrek dan verwacht, maar dat wordt gecompenseerd door gewone pensioneringen. Proximus lanceerde eerder dit jaar een plan voor vervroegd pensioen, officieel "verlof voorafgaand aan pensioen". Werknemers vanaf 60 jaar mochten vrijwillig thuisblijven en Proximus betaalt hen vervolgens een vervangingsinkomen tot aan hun pensioen. Een beperkte groep van medewerkers die zonder functie zaten, kwam zelfs al vanaf 58 jaar in aanmerking.

"We telden 3.400 mensen die in aanmerking kwamen voor het plan. We hadden gedacht dat 80 procent erin ging stappen, want dat was bij vorige plannen ook zo", legde Leroy uit. "Uiteindelijk bleek het nu om 61 procent te gaan, of 1.855 voltijdse equivalenten. De meesten die niet hebben ingetekend, zijn echter mensen die in de komende vijf jaar 60, 61 of 62 zullen worden. Zij zien dat ze binnenkort toch op normaal pensioen kunnen vertrekken. Als we kijken naar de financiële impact van het plan plus de normale pensioneringen, komen we op wat we initieel hadden voorzien. Ik wil de mensen dus geruststellen dat we geen enorme bijkomende maatregelen nodig zullen hebben om onze besparingstarget te halen."

Het telecombedrijf is al een tijdje aan het snoeien in zijn kosten. "Proximus heeft een relatief zware kostenstructuur", erkende Leroy. De kostenbesparingen moeten de winstmarge de hoogte in jagen. "Dat is belangrijk om te kunnen blijven investeren in ons netwerk. We denken dat het de komende jaren niet mogelijk zal zijn de investeringen terug te schroeven. Integendeel zelfs. We moeten de nodige cash zien te krijgen om te kunnen herinvesteren."

Daarop volgde een duidelijke boodschap aan het adres van de aandeelhouders. "Ik zou nu niet willen spreken over een dividendverhoging. We hebben de middelen nodig om 'Digital Belgium' te realiseren. Dat is een van de belangrijkste prioriteiten van onze regering en in het bijzonder van onze voogdijminister (Alexander De Croo, red.)." De Belgische staat heeft nog steeds de helft van de aandelen van Proximus in handen en vangt elk jaar miljoenen aan dividenden. Vorig jaar verkondigde Leroy al dat ze in de komende jaren wil vasthouden aan het verlaagde dividend van 1,5 euro.

bron: Belga