CSIO-jumping Hickstead – Belgische jumpingploeg degradeert samen met Engeland naar tweede divisie

CSIO-jumping Hickstead - Belgische jumpingploeg degradeert samen met Engeland naar tweede divisie

Ondanks een tweede plaats in de afsluitende Furusiyya Nations Cup in het Engelse Hickstead heeft België niet kunnen vermijden dat het samen met Engeland en Tsjechië naar Divisie 2 degradeert. Duitsland won vrijdag in Hickstead. Wereld- en Europees kampioen Nederland werd gedeeld zevende en laatste, maar is desondanks de eindwinnaar in de Europese eerste divisie. Vorig jaar wonnen de Belgische springruiters nog de finale van het landenkampioenschap. Belgisch kampioen Karel Cox, met Cor, en Niels Bruynseels, met Cas de Liberté, waren in Hickstead de uitblinkers van het Belgische team. Zij reden allebei twee nulronden en legden zo de basis voor een gedeelde tweede plaats met Ierland met 8 strafpunten. Die 8 strafpunten kwamen er van Olivier Philippaerts, die met Challenge in iedere ronde telkens één keer in de fout ging. Catherine Van Roosbroeck zorgde met Gautcho met respectievelijk 8 en 10 strafpunten telkens voor het schrapresultaat.
De Duitsers waren in Hickstead oppermachtig. Zij moesten hun vierde combinatie, Ludger Beerbaum en Chiara, in beide ronden niet eens aan het werk zetten. Meredith Michaels-Beerbaum (Fibonacci), Janne Friederike Meyer (Goja) en Patrick Stühlmeyer (Lacan) hielden de teller immers op nul in de eerste ronde en in de tweede stootte alleen Stühlmeyer een balk af.
Met Nederland mogen Ierland, Duitsland, Zwitserland, Zweden, Frankrijk en Italië naar de finale van de Furusiyya Nations, die van 22 tot 25 september in Barcelona plaatsvindt. Die zeven landen vormen volgend jaar, samen met de kampioen uit divisie 2, Oekraïne, de eerste divisie, die afgeslankt wordt van tien naar acht. Hierdoor moesten er dit seizoen drie landen degraderen in plaats van één. Tsjechië was al lang veroordeeld. Engeland (8e) en België (9e) werden het slachtoffer van de afslanking. “We moeten dit niet dramatiseren”, reageerde chef d’équipe Dirk Demeersman. “Panikeren is nooit een goede leidraad. Dit geeft ons vooral de kans om ons potentieel in de breedte verder uit te bouwen.”

.

bron: Belga