Behandeling Turkse coupplegers kan volgens Europa gevolgen hebben voor toetreding

door
Belga
Leestijd 1 min.

Eurocommissaris voor Uitbreiding Johannes Hahn waarschuwt dat er gevolgen zullen zijn als Turkije de verdachten van de staatsgreep niet correct behandelt. Hahn stelt zich naar eigen zeggen dagelijks vragen bij de zin van toetredingsgesprekken met Turkije. "Maar of het mij nu emotioneel of persoonlijk bevalt of niet, ik moet zorgen dat wat overeengekomen is ook uitgevoerd word", zegt hij in de Süddeutsche Zeitung.

Turkije moet volgens Hahn bewijzen dat er correct met de verdachten van de poging tot staatsgreep wordt omgegaan, volgens de principes van de rechtsstaat. "Wanneer hier maar de minste twijfel over bestaat, zullen er gevolgen zijn", zegt hij de krant.

Hahn maakt wel een positieve evaluatie van de deal met Turkije rond de vluchtelingen. Europa kwam met Turkije overeen dat het land vluchtelingen uit Griekenland zou terugnemen, in ruil voor het vervallen van de visumplicht voor Turken in Europa en het versnellen van de toetredingsonderhandelingen. "De vluchtelingenstroom is gestopt, nu moeten we Turkije helpen om de financiële last te dragen."

bron: Belga