Apple rondt kaap van 1 miljard verkochte iPhones

Apple Vice President of Product Marketing Gregory Joswiak introduces the new iPhone SE during a media event at Apple headquarters in Cupertino, California on March 21, 2016. Today, Apple announced the release of a new smaller iPhone 6E, a 9.7 inch iPad Pro, and various software improvements for existing devices. / AFP PHOTO / Josh Edelson

Sinds deze week heeft Apple de kaap gerond van 1 miljard verkochte iPhones. Een symbolische mijlpaal, al loopt de verkoop van de populaire smartphone steeds minder vlot.

Dat belette topman Tim Cook niet om zich flink op de borst te kloppen nadat de miljardste iPhone over de toonbank ging. “De iPhone is uitgegroeid tot een van de meest belangrijke, wereldveranderende en succesvolle producten uit de geschiedenis”, stelde de ceo van Apple met enige zin voor overdrijving. “Het is echt een essentieel deel van ons dagelijks leven geworden.”

Dalende verkoop

De mijlpaal komt er net op het moment dat het succes van de iPhone wat begint af te nemen. Tijdens het voorbije kwartaal is de verkoop ervan voor de tweede keer op rij teruggevallen, en dat terwijl de iPhone sinds zijn introductie in 2007 niets dan groei kende. Die slabakkende cijfers illustreren meteen voor welke uitdaging de computergigant uit Californië de komende jaren staat. Door de toenemende concurrentie en een zekere verzadiging op de smartphone-markt is de kans immers klein dat de verkoop de komende jaren opnieuw gaat stijgen.