Nederland en Luxemburg kopen samen twee tankvliegtuigen

Nederland en Luxemburg kopen samen twee tankvliegtuigen

Nederland en Luxemburg kopen samen twee militaire tankvliegtuigen aan, die het mogelijk maken voor gevechtsvliegtuigen om in de lucht bij te tanken. Het is een eerste stap in een aankoopprogramma dat op termijn kan uitgroeien tot acht toestellen, waarbij ook België, Duitsland, Polen en Noorwegen betrokken kunnen worden. Den Haag en Lxuemburg tekenden een princiepsverklaring en vervolgens een contract met Airbus Group, schrijft de Nederlandse minister van Defensie Jeanine Hennis-Plasschaert in een brief aan de Nederlandse Tweede Kamer.

De eerste twee toestellen, van het type A330 MRTT, zouden in 2020 geleverd moeten worden en zullen aan de NAVO toebehoren. Nederland en Luxemburg, dat zelf niet over straaljagers beschikt, zullen exclusieve gebruiksrechten krijgen, verduidelijkt Hennis-Plasschaert. Naast tanken in volle vlucht kunnen de vliegtuigen ook ingezet worden voor medische evacuaties of strategische transportvluchten.

Op termijn kan ook ons land betrokken worden. De princiepsverklaring en het contract met Airbus maken een uitbreiding van het programma mogelijk naar België en enkele andere NAVO-lidstaten, inclusief verdeling van de kosten onder de betrokken landen. De “strategische visie” van de regering-Michel voor het Belgisch leger tegen 2030 voorziet effectief in de aankoop van een tankvliegtuig voor 300 miljoen euro in de periode 2024-2027.

bron: Belga