N-VA niet opgezet met uitspraken Reynders over Europese kieskring

door
Belga
Leestijd 1 min.

Regeringspartij N-VA is niet te spreken over het pleidooi van minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders (MR) over een Europese kieskring. Volgens de Vlaams-nationalisten gaat het niet om een regeringsstandpunt. "De keuze voor een Europese kieskring is de keuze voor een federaal Europa. De minister blijft koppig tegen de stroom inzwemmen en zal met deze visie voor een nieuw Europa geen partner in ons vinden", hekelt N-VA-Kamerlid Peter Luykx. Hij hekelt het gebrek aan "eurorealisme" van Reynders, nauwelijks een maand nadat de Britten voor een vertrek uit de Europese Unie stemden.

"Wat de minister hier verkondigt, is noch een regeringsstandpunt, noch een nieuw idee", verzekert Luykx. "Het 'post-Brexit'-Europa moet aansluiten bij de politieke realiteit van haar lidstaten. Willen we de kloof met de burger dichten, zal het niet zijn door onszelf in te beelden dat de EU één democratie is met een federale Europese kieskring. Wel door te beseffen dat de EU bestaat uit 28, binnenkort 27, democratieën."

Wat zou trouwens Reynders' bedoeling zijn, vraagt de N-VA'er zich tot slot af. "Zou deze hervorming ten koste gaan van de lidstaten, of denkt de minister de vertrekkende Britse MEP's te vervangen door zijn pan-Europese? Leg dat maar eens uit aan de bevolking in deze budgettair moeilijke tijden."

bron: Belga