Frankrijk en Groot-Brittannië vragen eind te maken aan belegering van Aleppo

Frankrijk en Groot-Brittannië vragen eind te maken aan belegering van Aleppo

Het Syrische regime en zijn bondgenoten moeten dringend een einde maken aan de “desastreuze” belegering van de Noord-Syrische stad Aleppo, zo luidt het in een oproep die vanmiddag gelanceerd werd door Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk. In de oproep wordt vooral gewezen op de rol van Rusland, dat als enige land in staat zou zijn om president Bashar al-Assad “tot andere inzichten” te brengen, zo blijkt uit de gezamenlijke Brits-Franse mededeling. De Franse minister van Buitenlandse Zaken Jean-Marc Ayrault en zijn Britse ambtgenoot Boris Johnson veroordelen “de aanhoudende belegering van Aleppo door het Syrische regime en zijn bondgenoten”. Ze stellen dat de belegering moet stoppen voordat er werk kan worden gemaakt van een heropstart van de vredesonderhandelingen.

“Het beleg van de stad maakt een hervatting van de onderhandelingen onmogelijk. De gevolgen, inclusief het bombardement op burgers en medische installaties, is al desastreus geweest en riskeert het vertrek van nieuwe vluchtelingen te veroorzaken”, stellen Johnson en Ayrault.De twee ministers benadrukken ook dat Moskou zijn invloed moet aanwenden. “Enkel Rusland heeft de mogelijkheid om het regime van Bashar al-Assad ervan te overtuigen een einde te maken aan de oorlog en terug te keren naar de onderhandelingstafel”, klinkt het.

De oproep komt er kort nadat Rusland en Syrië hadden aangekondigd een humanitaire operatie in Aleppo op te starten, om de naar schatting 300.000 burgers helpen die door de aanhoudende gevechten vastzitten in de stad. Burgers zullen Aleppo via drie corridors kunnen verlaten.

bron: Belga