Elektriciteitsproductie stuwt onze economische groei

Elektriciteitsproductie stuwt onze economische groei

De fors verhoogde elektriciteitsproductie in België heeft de economische groei in het tweede kwartaal omhoog gestuwd. De import van elektriciteit in de eerste jaarhelft daalde met maar liefst 72,7 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar, blijkt uit gegevens van netbeheerder Elia. De economische activiteit in België is in het tweede kwartaal gegroeid met 0,5 procent ten opzichte van het eerste kwartaal, berekende de Nationale Bank. De versnelling is opmerkelijk, gezien de terreuraanslagen van einde maart in Brussel en Zaventem. De Nationale Bank wijst vooral in de richting van de energiesector.

In deze periode vorig jaar lag zowel in Doel als in Tihange een kerncentrale stil, is te horen bij Elia. Daardoor moest er heel wat dure elektriciteit worden geïmporteerd uit het buitenland. In de eerste zes maanden van dit jaar is die import teruggevallen tot 6,9 terawattuur, tegenover 11,9 vorig jaar. Onze export verdubbelde tot 4 terawattuur.

De netto-import bedroeg dus in de eerste zes maanden 2,9 terawattuur, een vermindering met 72,7 procent tegenover vorig jaar.

bron: Belga