Drie Russische wielrenners geweerd uit Rio, nog drie andere in verdenking gesteld

door
Belga
Leestijd 2 min.

Het Russisch Olympisch Comité (ROC) heeft drie wielrenners geweerd uit de olympische selectie voor Rio. Nog drie andere Russische renners worden door de Internationale Wielerunie (UCI) nader onderzocht, nadat hun naam voorkwam in het McLaren-rapport over het dopinggebruik in de Russische sportwereld. De namen van de zes wielrenners werden niet bekendgemaakt. De UCI nam na de publicatie van het McLaren-rapport meteen contact op met het Wereldantidopingagentschap (WADA) om te informeren naar eventueel betrokken Russische wielrenners bij het onderzoek. Het WADA gaf drie namen door die door het Russische comité op de lijst waren gezet voor deelname aan de Olympische Spelen in Rio. De UCI speelde deze drie namen op zijn beurt door naar het Internationaal Olympisch Comité (IOC). De UCI en het WADA zullen nu verder onderzoeken of deze drie renners zich schuldig kunnen gemaakt hebben aan het gebruik van doping.

Drie andere renners zijn door het Rusland zelf al geweerd uit de olympische selectie, omdat ze in het verleden al eens betrapt werden op het gebruik van doping. Het is evenwel niet duidelijk of Ilnur Zakarin, winnaar van de zeventiende etappe in de afgelopen Tour, bij de zes betrokkenen is. Zakarin zat van 2009 tot 2011 een schorsing uit voor het gebruik van doping.

Elf andere Russische wielrenners, verdeeld over mountainbike, BMX, baan- en wegwielrennen, mogen wel deelnemen in Rio.

Zondag werd door het IOC beslist om Rusland niet volledig uit te sluiten op de Olympische Spelen in Rio. Het is aan de internationale sportbonden om te beslissen welke Russische atleten al dan niet mogen deelnemen aan de Spelen.

bron: Belga