CD&V roept Marghem op om werk te maken van energievisie- en pact

door
Belga
Leestijd 2 min.

CD&V-Kamerlid Leen Dierick roept minister van Energie Marie-Christine Marghem (MR) op om "niet langer te treuzelen en werk te maken van haar energievisie en -pact". "Enkele weken geleden deed de minister de belofte om vóór 21 juli met een voorstel over een maatregelenpakket, inclusief capaciteitsmechanisme, te komen. Verder zou ze 'binnenkort' een waterdicht plan voor onze energiebevoorrading in het komende decennium voorstellen om zo ons land voor te bereiden op de kernuitstap. Tot dusver hebben we daar niets van gezien", meldt Dierick donderdag in een persbericht. "Als een minister zichzelf een deadline oplegt, mag je er toch vanuit gaan dat deze is doorgesproken met de regering en dat ze die haalt? Ook de deadline opgenomen in het regeerakkoord met betrekking tot het energiepact, dat concrete uitvoering moet geven aan een energievisie vanaf eind 2015, wordt met de voeten getreden. De weg naar een globale energievisie en -pact loopt wederom vertraging op. We koesterden een kleine hoop dat dit misschien zou opgenomen worden in de 25 prioriteiten van de regering, maar helaas", hekelt Dierick.

Volgens de CD&V-politica slaagde de vorige regering er wel in om op korte termijn duidelijke keuzes te maken in het plan Wathelet. "Maar nu blijven we ter plaatse trappelen." Dierick ijvert voor een doordacht en interfederaal gecoördineerd beleid, samen met de gewesten.

"Ook het uitblijven van beleid - en dus niets doen - is een specifieke keuze, maar die is verre van toekomstgericht. We moeten 2025 nu voorbereiden", aldus Dierick.

bron: Belga