Britse burgerketen Byron beschuldigd van uitzetten valstrik voor valse 'burgers'

door
Belga
Leestijd 1 min.

Een anonieme werknemer van de Britse burgerketen Byron heeft zijn werkgever ervan beschuldigd, de politie geholpen te hebben om een dertigtal illegale werknemers in de val te lokken. Dat melden verschillende media vanmiddag.

Het ministerie van Binnenlandse Zaken in Londen bevestigt dat het bij invallen op verschillende locaties van de burgerketen op 4 juli 35 personen aangehouden heeft die zich schuldig zouden hebben gemaakt aan inbreuken op de immigratiewet. Het gaat om Brazilianen, Nepalezen, Egyptenaren en Albanezen, die vaak al enige tijd met valse papieren bij de burgerketen werkten.

"Het is degoutant", zegt een werknemer aan de Britse krant The Guardian. Volgens hem werd het personeel in kwestie die dag bijeengeroepen voor een veiligheidsoefening, die uiteindelijk slechts tot doel had om de illegale werknemers allemaal samen in de val te lokken. "Sommigen van hen werken hier al vijf jaar, en hebben niet eens afscheid kunnen nemen."

Volgens de Spaanstalige krant El Iberico zouden nog eens een honderdtal werknemers ondergedoken zijn na de controles.

De burgerketen zelf ontkent dat ze werknemers in de val gelokt heeft, maar bevestigt wel "meegewerkt te hebben aan het onderzoek in aanloop naar de inval, en dat ook te blijven doen erna."

Op Facebook roepen verschillende groepen die boos zijn over het "gebrek aan loyaliteit" van Byron intussen op tot een boycot van de burgerketen.

Byron Hamburgers telt een zestigtal locaties, voornamelijk in Londen.

Bron: Belga