Europa maakt zich op voor verkeerschaos

Wie dit weekend op vakantie vertrekt, moet rekening houden met heel wat drukte. Zowel op Brussels Airport als op de Europese wegen zal het over de koppen lopen zijn.

Vandaag start een wisselweekend. Dat is een weekend waarin veel mensen terugkeren uit vakantie en tegelijkertijd veel reizigers aan hun verlof beginnen. Die dagen gaan traditioneel gepaard met heel wat verkeersdrukte, maar door een samenloop van schoolvakanties, wegenwerken en een toename van het aantal auto’s op de Europese wegen zal de file-ellende waarschijnlijk nog erger zijn dan normaal.

Zaterdag wordt gitzwarte dag

De hinder start al deze ochtend en bouwt heel de dag verder op. Vooral op de zuidelijke snelwegen van Frankrijk en Duitsland en in Oostenrijk, Zwitserland en het noorden van Italië zal het aanschuiven zijn. Morgen wordt een gitzwarte dag in het verkeer. Over heel het Franse grondgebied worden monsterfiles verwacht. Ook in de rest van Europa zullen reizigers zware hinder ondervinden. Touring raadt iedereen ten stelligste af om zaterdag naar het zuiden af te zakken. Als het kan, vertrek dan op een andere dag, bijvoorbeeld zondag. Dan zullen de grootste problemen al van de baan zijn.

Voor de mensen die terugkeren geldt hetzelfde advies. Zaterdag valt absoluut te mijden. De alternatieven zijn zondag tegen de avond of vandaag.

Drukste dag ooit

Brussels Airport verwacht vandaag meer dan 90.000 passagiers. Dat zou meteen de drukste dag ooit worden voor de nationale luchthaven. Ook het weekend belooft goed te zijn voor een record: in drie dagen tijd zullen zowat 253.000 reizigers langs Brussels Airport passeren. Ondanks de drukte, zegt de uitbater van de luchthaven dat wie twee uur op voorhand op de luchthaven arriveert, ruimschoots op tijd zal zijn voor zijn vlucht.

Foto AFP / D. Leal-Olivas