Weyts ziet pak mogelijke toepassingen met drones

Weyts ziet pak mogelijke toepassingen met drones

De inspectie van kunstwerken, controles op sluikstort langs de oevers, het opmeten van schade aan dijken, visuele ondersteuning bij grote infrastructuurwerken en het in kaart brengen van olievlekken. Volgens Vlaams minister van Mobiliteit en Openbare Werken Ben Weyts (N-VA) zijn er tal van mogelijke toepassingen van drones in zijn beleidsdomein. Dat zegt hij in antwoord op een vraag van Vlaams parlementslid Joris Vandenbroucke (sp.a). Vandenbroucke wilde van Weyts graag weten hoe ver het staat met de plannen om drones in te zetten bij de afhandeling van verkeersincidenten. In september 2015 had Weyts namelijk een proefproject aangekondigd waarbij drones zouden uitgetest worden bij verkeersongevallen. Die drones zouden dan kunnen helpen om snel foto’s te nemen en zo sneller de rijbaan vrij te krijgen.

Maar bijna een jaar later moet Weyts toegeven dat dat proefproject nog niet is opgestart. “De modaliteiten dienen nog verder te worden bekeken en uitgewerkt”, aldus Weyts.

Maar de N-VA-minister ziet wel nog meer mogelijke toepassingen van op afstand bestuurde vliegtuigjes in zijn beleidsdomein. Zo zouden drones bijvoorbeeld kunstwerken kunnen inspecteren, zeker kunstwerken die zich bevinden op hoge of andere onveilige plekken. Zo moeten de inspecteurs geen onnodige risico’s meer nemen.

Verder kunnen drones ingezet worden voor controles op sluikstort langs waterwegen, het in beeld brengen van de gevolgen van overstromingen, het opmeten van schade aan dijken en oevers, de observatie van schepen die op drift zijn, het volgen of opsporen van drenkelingen met behulp van infraroodcamera’s, …

Vlaams parlementslid Joris Vandenbroucke (sp.a) heeft een dubbel gevoel bij het antwoord van Weyts. “Een jaar nadat de minister een proefproject aankondigde voor de inzet van drones bij incidenten op de weg, staat hij nog nergens. Ondertussen droomt de minister al over een pak andere toepassingen van drones in zijn beleidsdomein. Ik vind het goed dat hij nieuwe technologieën zoals drones omarmt, maar het mag niet bij dromen blijven. Ik spoor de minister aan om er effectief mee aan de slag te gaan.”

bron: Belga