Venezolaanse oppositie roept op tot protest tegen vertragingen referendum

Venezolaanse oppositie roept op tot protest tegen vertragingen referendum

De oppositie in Venezuela heeft opgeroepen tot een nationale manifestatie om te protesteren tegen de vertragingen bij de procedure om het referendum te organiseren tegen president Nicolas Maduro. De Mesa de la Unidad Democrática heeft haar aanhangers opgeroepen om vandaag om 15.30 uur Belgische tijd op straat te komen om druk uit te oefenen op de verkiezingscommissie om te beslissen wanneer de tegenstanders van Maduro voldoende handtekeningen hebben verzameld om over te gaan tot de volgende stap in het proces.

De voorstanders van de afzetting van Maduro moeten de handtekeningen voorleggen van 1 procent van de kiesgerechtigden, wat neerkomt op 200.000 handtekeningen, om verder te gaan met het proces. In een volgende stap is er nood aan de handtekeningen van 20 procent -of 4 miljoen- van de kiezers.De verkiezingscommissie begon op 20 juni de handtekeningen te verifiëren en had aangekondigd dat ze gisteren de laatste stemming zou doen, maar tegen het einde van de dag was er nog steeds geen resultaat. De commissie liet daarna weten op 1 augustus het technisch rapport te onderzoeken rond het proces, maar liet nog niet weten wanneer ze een beslissing zou nemen.

De spanningen rond het afzettingsreferendum in Venezuela, dat door de oppositie in gang werd gezet nadat ze de parlementsverkiezingen gewonnen had, lopen hoog op. De oppositie beschuldigt de regering ervan het proces opzettelijk te vertragen tot het een deadline bereikt waarna een stemming voor de afzetting van de president geen aanleiding zou geven tot nieuwe verkiezingen. De regering beschuldigt de oppositie er dan weer van de petities te vervalsen.

bron: Belga