"Trump zet Rusland aan tot spionage"

door
Belga
Leestijd 2 min.

Medewerkers van de Democratische presidentskandidate Hillary Clinton stellen dat hun Republikeinse concurrent Rusland heeft "aangespoord" tot spionage. Donald Trump had namelijk verklaard dat hij hoopte dat Rusland de duizenden gewiste e-mails van Hillary Clinton zou kunnen terugvinden. "Rusland, als je luistert, dan hoop ik dat je erin zal slagen de 30.000 ontbrekende e-mails te vinden", zo verklaarde Trump tijdens een meeting in Doral (Florida). Later plaatste hij nog een bericht op Twitter, waarin hij Rusland - of gelijk welk ander land - opriep om de ontbrekende mails van Clinton aan de FBI te bezorgen.

Trump verwees daarbij naar het feit dat Hillary Clinton als minister van Buitenlandse Zaken (2009-2013) professionele mails verstuurde vanaf een privémailadres, hoewel ze eigenlijk haar overheidsaccount had moeten gebruiken. Heel wat van Clintons mailverkeer als minister kan daardoor niet meer worden opgespoord. In de aanloop naar de Democratische Conventie lekte via Wikileaks bovendien een pakket van 20.000 gehackte mails uit van medewerkers van het Democratische partijbestuur. De partij legde de schuld daarvoor meteen bij Rusland, maar het Kremlin heeft die beschuldiging als "absurd" afgedaan.

In elk geval is de zoveelste omstreden uitspraak van Trump in het verkeerde keelgat geschoten bij het campagneteam van Hillary Clinton. "Dit moet de eerste keer zijn dat de presidentskandidaat van een grote partij een buitenlandse mogendheid actief aanspoort tot spionage bij een tegenstander", klinkt het in een mededeling.

In de nasleep van de hacking bij de Democratisch Partij, benadrukte Trump nog dat hij geen banden met Rusland heeft. "Ik heb niets met Poetin", zo klonk het. "Ik weet niets over hem, behalve dan dat hij me zal respecteren. Hij heeft geen respect voor onze (huidige) president", klonk het nog.

Bron: Belga