Schade door lekkende mestkar in Glabbeek “loopt in tienduizenden euro’s”

De schade door een lekkende mestkar die op 6 juli in Glabbeek over een afstand van 6 kilometer straten en gevels besmeurde, loopt volgens burgemeester Peter Reekmans in de tienduizenden euro’s. “Gemeente, brandweer en particulieren hebben hun claims ingediend bij de verzekering van de betrokken mestvervoerder. Indien er geen correcte vergoeding wordt uitgekeerd, volgen er gerechtelijke procedures”, aldus Reekmans. Een loonwerker die een lading varkensmest had opgehaald bij een boer in Glabbeek, verloor die woensdagavond door een technisch defect mest terwijl hij aan het rijden was. De brandweer en de technische dienst van de Vlaams-Brabantse gemeente hadden uren werk om de weggespoten smurrie van de weg te verwijderen. Ook huizen, een oorlogsmonument en enkele grafstenen op het kerkhof werden beschadigd.

“De factuur die de gemeente en de brandweer hebben ingediend bij de verzekering van de betrokken transporteur, beloopt 6.000 à 7.000 euro. De reiniging van het in blauwe steen opgetrokken oorlogsmonument kost zo’n 3.000 euro. Voorts moeten drie grafstenen vervangen worden en moeten de gevels van acht woningen chemisch gereinigd worden. Op basis van de ingediende facturen raam ik die kosten op een gemiddelde van 4.000 tot 5.000 euro per woning”, zei Reekmans (Dorpspartij).

“Ik wil dat de aangerichte schade bij iedereen voor 100 procent vergoed wordt. Ofwel de loonwerker ofwel de verzekeraar zal dus er voor opdraaien. Als er geen correcte vergoeding wordt uitgekeerd, zullen wij een klacht indienen. Wij zullen ook de getroffen particulieren hierbij bijstaan”, aldus de Glabbeekse burgemeester.

bron: Belga