Salah Abdeslam vecht opnieuw permanent cameratoezicht aan

Salah Abdeslam vecht opnieuw permanent cameratoezicht aan
Salah Abdeslam vecht opnieuw permanent cameratoezicht aan

Salah Abdeslam, de enige nog levende verdachte van de aanslagen in Parijs op 13 november, stapt naar de Raad van State in Frankrijk om de permanente camerabewaking in zijn cel stop te latenzetten. Dat meldt de krant Le Parisien op zijn website. Op 15 juli werd een gelijkaardig verzoek van Abdeslam door het administratieve rechtscollege in Versailles reeds afgewezen. De 26-jarige Abdeslam zit opgesloten in de gevangenis van Fleury-Mérogis, in een speciale isolatiecel met meerdere camera’s. De terreurverdachte noemt het cameratoezicht een “schending van zijn privacy”. Met een spoedprocedure voor de Raad van State wil hij alsnog zijn slag thuishalen.

Het lijkt echter weinig waarschijnlijk dat Abdeslam ook echt een kans maakt. Op 20 juli keurde de Franse Nationale Vergadering immers een wet goed die het mogelijk maakt om gedetineerden zoals Abdeslam, waarbij sprake is van een “verhoogd risico op ontsnapping of zelfmoordpogingen”, permanent in het oog te houden “gezien de uitzonderlijke context na de aanslagen”.
Claire Waquet, de advocate van Abdeslam, geeft toe dat de nieuwe wet de zaak van haar cliënt verzwakt, maar gelooft toch in zijn kansen. “Zelfs met de nieuwe wet is de huidige aard van het cameratoezicht excessief en buiten alle proportie”.Bron: Belga